שבוע הספר העברי הוא בין המועדים האהובים עלי בשנה! מדוע? ראשית כי יש לי אהבה לספרי ילדים אותם אני אוספת קצת באובססיביות, שנית זאת הזדמנות לקנות את כל הספרים שנמצאים ברשימה שלי עד למועד חגיגי זה, מבלי להרגיש רגשות אשמה שקניתי כל כך הרבה ספרים בבת אחת… וחוץ מזה, זה מאפשר לי לקנות מתנות לאנשים אהובים, סתם, כי בא לי לשמח אותם.
שבוע הספר העברי נפתח כל שנה באווירה חגיגית, אלפי ילדים והורים מגיעים לחנויות הספרים ולמרחבים הפתוחים ומחפשים איזה ספר לקנות. מעניין לעמוד מהצד ולהביט בקונים – הילדים המתלבטים, ההורים שמנסים לעזור, המוכרים שמנסים לייעץ ובסוף, הכי מעניין הן הבחירות… אלו ספרים נבחרו והאם, באמת יקראו בהם?
במפגש תלמידים-הורים האחרון בכיתתי, אחת השאלות, עליהן שוחחתי עם הילדים וההורים הייתה "איזה ספר קראתם לאחרונה?" אחד התסכולים שעלו מההורים וגם מהילדים היה שלהורים לא תמיד יש זמן לקרוא יחד עם ילדיהם ולעיתים יש ויכוח איזה ספר יקראו ומי יקריא למי. אז אחרי שכתבתי למעלה מחמישה פוסטים על שבוע הספר ומחקתי… החלטתי שהפוסט לשבוע החגיגי הזה יעסוק בדיוק בנושאים הללו – הנה 5 טיפים שאני מקווה שיענו בדיוק על השאלות האלה וקצת יותר…
- איך מייצרים שגרת קריאה משותפת בבית?
מאחר וכולנו עסוקים ומגיעים פעמים רבות מאוחר, עייפים מהעבודה לא תמיד אנו מוצאים את הזמן המתאים להקריא לילדנו (בייחוד כשהם גדלים). חשוב ליצור שגרת קריאה קבועה שתעזור לנו לקרוא מדי ערב. לכן, קבעו זמן קבוע עם ילדכם לקריאת משותפת – כל יום אחרי שלובשים פיג'מה… זה נשמע נורא טריוויאלי אבל תראו שברגע שיהיה לכם זמן קבוע שהוא "זמן הקסם"=זמן סיפור משותף, לא תוכלו לפספס… - האם להמשיך להקריא לילדים ספרים גם כשהילדים קוראים בעצמם?
כן, כן, כן! אין תחליף לאינטימיות ולהנאה שבקריאת ספר לילדכם. חִשְבוּ על זה, זהו רגע קסום ביום שהוא משותף לשניכם, חוויה של "ביחד" שדרכה אתם משמשים לילדכם מודל לחיקוי, הם שומעים את האינטונציה המשתנה בקולכם, רואים את הבעות פניכם המשתנות והשיח שמתחולל ביניכם בזמן הקריאה, אין תחליף לו! - האם לדבר / לשאול שאלות בזמן הקריאה?
בוודאי! זמן משותף של קריאת סיפור הוא רגע שמאפשר שיחה של הורה-ילד דרך טקסטים עם עומק של זמן, חוויה, אוצר מילים, עולם של דימיון, בניית ידע חדש, פורקן רגשי ועוד. התיווך שלכם בקריאה הוא קריטי שכן תיווך איכותי, אינטראקציה עשירה הם שתורמים לטיפוח כישורי חשיבה אצל ילדים. כשאתם קוראים לילדכם סיפור, נוצר דיאלוג ייחודי סביב חוויה משותפת שכלל הנראה, לא היה יכול להיווצר בסיטואציה אחרת. - הילד שלי כבר קורא, האם כדאי להקריא יחד?
זה תלוי ברמת הקריאה של הילד. במידה והילד נמצא בשלב הפענוח רצוי להקריא יחד לשם תרגול הקריאה, כשקוראים בצורה זו הקריאה היא טכנית מאחר שהילד עדיין עסוק בשלב זה בפענוח הטקסט הכתוב. קריאה יחד היא לא תחליף להורה שמקריא סיפור. אם קוראים ספר מורכב יותר, אפשר לקרוא קריאה משותפת "משפט אני ומשפט את/ה", לחלק תפקידים "אני אהיה הסבא ואת הנכדה", ולחפש את התפקידים בעזרת המרכאות, הכי חשוב, לא לאבד את ההנאה! - איך לבחור ספר איכותי?
היום, עם המגוון הרחב של ספרים קצת קשה לבחור את הספר "המתאים" עבור כל אחד. דרך אחת לבחור ספר איכותי, היא דרך המלצות של חברים, השאלת ספר מחבר (שזה בדרך כלל מאוד מרגש), המלצה של אחים גדולים על ספר שאהבו, או אפילו ספר שאתם אהבתם בילדותכם. אם אתם בחנות, חשוב לקרוא את התקציר וגם לעלעל בספר, לחפש קלאסיקות מוכרות, לבקש מהמורה המלצה או אפילו לבקש ולשאול ספר מהספרייה הפרטית שלה בכיתה (אצלי זה ממש מרגש את הילדים)! הליכה משותפת וקבועה לספרייה יכולה לסייע בבחירת ספר כיוון שיש יותר זמן ונחת לשבת, לבחור או אפילו להתחיל לקרוא חלק קטן מהסיפור…
בחגים נהוג לברך ולאחל ולכן…
מאחלת לכם שתזכו ליהנות מזמן של קריאה איכותית עם ילדכם, שתדעו להעריך את הרגעים הקטנים והקסומים שנוצרים סביב עולם הדמיון והמסתורין ושתמיד תמצאו את הזמן לקרוא ספר
חג ספרים שמח!
ליאת שמרלינג,
מורה, מדרכה ומרצה לאנשי חינוך, בעלת הבלוג מורה בפיג'מה