הקיץ תוכלו להכין סלט מירקות שגידלתם בעצמכם, בגינה ואפילו באדנית. מדריך לגידול ירקות.
גידול ירקות הוא תהליך מתמשך, שדורש הרבה עבודה והשקעה. ביקשנו מידידינו ב״משק חביביאן״ לתת לנו טיפים חשובים לגינה מוצלחת שתגיע לצלחת.
פורסם בגיליון 'גינה' (106), אפריל 2022
איפה שותלים?
- באדמה – בפינה השמשית ביותר בגינה, לפחות 6 שעות שמש ביממה.
- באדנית – בפינת העציצים במרפסת או על אדן החלון.
שתילה באדנית
מה צריך?
- אדנית בעומק של לפחות 15 ס"מ, עם חורי ניקוז;
- אדמה הכמות הדרושה;
- משפך או צינור עם טושר להשקיה עדינה;
- שתילים בהתאם לעונה.
מה עושים?
- מרטיבים את האדמה בתוך הכלי שבו הגיעה, עד לרמה שהיא לחה, אך לא ספוגה מים.
- ממלאים את האדנית באדמה, עד 2 ס"מ מהשפה.
- יוצרים גומות לשתילה.
- שותלים בגומה ומהדקים קלות לכיסוי גוש השורשים.
- משקים. והרבה. כאשר המצע מתייבש, המים זורמים ישירות דרכו לתחתית.
שתילה באדמה:
מה צריך?
- מעדר או טוריה;
- מגרפה (אם יש);
- שק קומפוסט, לפי הצורך;
- משפך או צינור עם טושר להשקיה עדינה;
- שתילים בהתאם לעונה.
מה עושים?
- מרטיבים את האדמה או ממתינים ליום גשום.
- לאחר יום-יומיים האדמה אינה בוצית ועדיין רכה יחסית. הופכים אותה עד לעומק של כ-25 ס"מ ומערבבים עם קומפוסט. כמה? דלי קומפוסט אחד לכל שלושה דליי אדמה.
- בעזרת מגרפה או טוריה מיישרים את הקרקע בעדינות, מבלי להדק אותה.
- משקים עד שהמים מחלחלים.
- שותלים בגומות ומקפידים לכסות את כל השורשים.
מה שותלים?
באביב: עגבניה, מלפפון, חציל, קישוא, דלעת, מלון, אבטיח, תירס, חסה, פטרוזיליה, בטטה ארטישוק.
בקיץ: אפשר לזרוע לאורך הקיץ תירס, אבל זהו בעיקר זמן לקטוף וליהנות מהפירות.
בסתיו: כרובית, ברוקולי, כרוב לבן וסגול, רוקט (ארוגולה), כרוב ניצנים, פלפל, צנון, אפונת גינה, רוזמרין, שיבה, מרווה, תות, נענע, כוסברה, גזר.
בחורף: שמיר, צנון, סלק, חסה, מנגולד, קולרבי, שומר, חומוס, בצל, כרישה.
ואם יש לנו רק אדניות רדודות?
אין בעיה. שותלים פטרוזיליה, כוסברה, שמיר בצל ירוק, רוקט, חסה וצנונית.
כמה משקים?
לא יותר מדי ולא פחות מדי.
כשמכניסים את האצבע לאדמה, היא צריכה להיות לחה ואוורירית. לאחר השתילה משקים כל יום-יומיים וכאשר משהו מתחיל לצמוח, עוברים להשקות מדי יומיים-שלושה. כשהצמח צעיר משקים אותו בעדינות, עם משפך או עם בקבוק שחוררנו לו את הפקק.
מתי קוטפים?
לכל ירק יש את הזמן הדרוש לו כדי לגדול ולהבשיל. חסה ששותלים היום תוכל להשתלב בסלט כבר בעוד חודש-חודשיים, ואילו דלעת תזדקק לכמה חודשים.
איך קוטפים?
עלים כמו חסה, צמחי תבלין, רוקט וסלרי: חותכים את הכמות הרצויה מהחלק העליון של הצמח.
ירקות כמו מלפפונים וקישואים: קוטפים בזהירות כאשר הם מגיעים לגודל הרצוי, מבלי לשבור את נקודת החיבור של הירק לצמח.
את יתר הגידולים קוטפים כשהם מגיעים לגודל הרצוי.