כולנו חווים מדי יום קשת רחבה של רגשות. הרגשות שלנו משפיעים על ההתנהגות שלנו, על המעשים שלנו ועל המחשבות. כשאנו מפתחים מודעות לרגשותינו, זה מאפשר לנו לנהל את הרגשות, לפתח יכולת תקשורת ויחסים חברתיים טובים ולשמור על יציבות רגשית.
בשלב ההתפתחותי של תקופת בית הספר היסודי עולם הרגש והחוויה מתפתחים ומתרחבים אצל הילדות והילדים. אם בגיל הרך ראינו את הילדים מופעלים מתוך רגש, הרי שכעת היכולת של הילדים להזדהות עם רגש ולנהל אותו מתגברת, עולם הרגשות שלהם מתרחב וכך גם עולמם הפנימי. מרכז ההתפתחות שלהם נמצא בבניה, עיצוב וטיפוח של עולם פנימי זה. גם החשיבה, המודעות העצמית ועוד מתפתחים כמובן, אבל אם נשים לב, נראה שהם מתפתחים ומתעצבים בקשר הדוק להתפתחות הרגשית.
עולם הסיפורים והספרים הוא דרך נפלאה לפנות לילדות והילדים בצורה רגשית וכזו שמעוררת רגש והזדהות. סיפור טוב ילמד ויעשיר את עולמם הרבה יותר מכל טקסט או שיחה יבשה. זו הסיבה שבאדם צעיר אנו שמים דגש מיוחד על סיפורים משמעותיים. בעיקר כאלה שבמרכזם עומדים ילד או ילדה כמוהם המתמודדים עם אתגרים ומתמודדים עם חוויות שכל ילד וילדה חווים בעצמם.
גם בתקשורת שלנו, ההורים, מול הילדים נוכל להעניק תשומת לב לעולם הרגשי וללמד אותם לשוחח על רגשות. במה הדבר יסייע?
- הבנת עצמי ועצמאות רגשית: כשילדים וילדות מכירים רגשות, הם מתחברים לעצמם ולמצב הרגשי שלהם. הבנת רגשות מאפשרת להם להרגיש ראייה עצמית ולפעול באופן עצמאי ובריא.
- שיפור יכולת התקשורת: ילדות וילדים שמכירים ומבינים את רגשותיהם יוכלו לתקשר ביעילות עם הסביבה שלהם. הם יהיו מסוגלים לבקש עזרה כשצריך, לבקש מתנהגים באופן הולם, ולבנות יחסים בריאים.
- התמודדות עם אתגרים: כשילדים וילדות מודעים לרגשותיהם, הם מפחיתים את חוסר הביטחון והחרדה בפני קשיים רגשיים. הם מתמודדים ביעילות יותר עם אתגרים ויודעים לבקש עזרה כשצריך.
- יכולת פתרון בעיות: הכרת רגשות עוזרת לילדות ולילדים לפתח יכולת לפתור בעיות ולהתמודד עם קושיים. כאשר הם מבינים מה עובר בפניהם, הם יכולים למצוא פתרונות יעילים ויציבים.
- יחסים חברתיים בריאים: ילדים וילדות שמבינים רגשות יכולים לבנות יחסים חברתיים בריאים יותר. הם מסוגלים להבין רגשות של חברים ולתת תמיכה ועזרה כשצריך.
הנה כמה המלצות כיצד ניתן לעודד את הילדים שלנו לשוחח על רגשותיהם:
- הקשבה פעילה: כשהילד או הילדה מבטאים את רגשותיהם, הקשיבו בתשומת לב. האזינו למה שהם אומרים, ואם צריך, שאלו שאלות נוספות כדי להבין טוב יותר את המצב שלהם וכדי לשפוך כמה שיותר אור על התחושות שלהם.
- אישור והבנה: ייתכן והילד או הילדה ירגישו חרדה, עצבנות, או אף כעס על משהו מסוים. הביעו הבנה ואישור לרגשות אלה, גם אם אתם לא תומכים בהם או מסכימים איתם. זה חשוב שהילד והילדה שלכם ירגישו שהם מובנים.
- הסבר על רגשות: עזרו לילדים להבין ולזהות את הרגשות שלהם. תסבירו להם מהי חרדה, אם הם מרגישים אותה, וכיצד ניתן להתמודד עמה. הפכו את השיח על הרגשות לשיח שניתן לדבר עליו בפתיחות.
- הציעו דרכי התמודדות: כשהילדים מביעים רגשות של עצבנות או כעס, נסו לעזור להם למצוא דרכים חיוביות להתמודד עם הרגשות הללו ולתעל אותם, למשל: ציור, כתיבה, קריאה, פעילות גופנית ועוד.
- דוגמא אישית: העניקו דוגמא לילדים שלכם איך ניתן לנהל רגשות בצורה בריאה. שתשתפו ברגשותיכם וכיצד אתם מתמודדים איתם.
ניתן להשפיע על הילדים באופן חיובי ומשמעותי ביצירת יכולות רגשיות ויכולת לתקשר את רגשותיהם. ככל שניתן יותר לילדים להרגיש שהם נתמכים ומובנים, כך נסייע להם לפתח יכולת רגשית בריאה.