קבלת החלטות היא מיומנות חיים חשובה מאוד שמתחילה להתפתח בילדות וממשיכה להתפתח לאורך כל חיינו. קבלת החלטות אפקטיבית מאפשרת לילדות ולילדים לנווט במצבים מורכבים, לבנות ביטחון עצמי ולטפח עצמאות.
איך מעודדים ומטפחים זאת? פשוט מאפשרים לילדים לבחור בעצמם כשזה אפשרי ובהתאם לשלב ההתפתחותי בו הם נמצאים. ההתנסויות הטבעיות האלו יאפשרו למידה אינטואטיבית ובריאה.
הקושי מתעורר כשהילדים משתפים אותנו בקונפליקט או בבעיה מורכבת שנתקלו בה שאינם יודעים איך להתייחס אליה וייתכן שגם אנחנו לא נדע מיד. אלו מצבים בהם קבלת ההחלטות כרוכה בפתרון בעיות. אפילו לנו, המבוגרים, אין לעתים את הכלים להתמודד בצורה אפקטיבית עם פתרון בעיות ואנחנו רוצים להציע לכם את טכניקת פתרון הבעיות הבאה שהיא קלה ללימוד וליישום בקרב ילדות וילדים:
א. זהו את הבעיה: למדו את הילדים לזהות ולהגדיר את הנושא שהם צריכים לטפל בהם.
ב. יצירת חלופות: עודדו סיעור מוחות של פתרונות שונים לבעיה.
ג. הערכת אפשרויות: עזרו לילדים לשקול את היתרונות והחסרונות של כל פתרון.
ד. בצעו בחירה: הנחו את הילדים בבחירת הפתרון המתאים ביותר על סמך הערכתם.
ה. חשבו על התוצאה: עודדו את הילדים לשקול את תוצאות ההחלטות שלהם וללמוד מהתנסויותיהם.
ספקו הזדמנויות לטעות וללמוד מטעויות
ילדות וילדים לומדים על קבלת החלטות באמצעות ההשלכות של הבחירות שלהם. אחרי שלימדנו אותם ועשינו איתם תהליך של התבוננות בבעיה חשוב שנאפשר לילדים לחוות תוצאות חיוביות ושליליות כאחד הנובעות מהחלטותיהם. להתבוננות בהשלכות, בין אם חיוביות או שליליות, יש תפקיד חיוני בעיצוב התנהגות של קבלת החלטות.
כאשר ילדים חווים את ההשלכות של הבחירות שלהם, הם צוברים את הידע והניסיון הנדרש לקבלת החלטות מושכלות בעתיד. ההחלטה היא שלהם וחשוב שלא נתערב בה, למעט גילויי אמפתיה במידת הצורך ("אני יודעת שקשה לך להחליט, אבל אני סומכת עליך שתדע לבחור את ההחלטה הטובה ביותר עבורך".)
והכי חשוב – אפשרו לילדים לטעות. המסר הוא שטעות היא לא כשלון או חוסר הצלחה. מה שחשוב הוא תהליך קבלת ההחלטות ולא התוצאה עצמה. זכרו זאת.
שווה לחקות
חיקוי הוא האמצעי הטוב ביותר בעזרתו הילדים לומדים. היו דוגמה חיובית על ידי קבלת החלטות שקולות ומיטיבות. בנוסף, צרו הזדמנויות בהם הילדות והילדים משתתפים בדיונים בהם מקבלים החלטות. אלו צריכות, כמובן, להיות החלטות תואמות גיל וסיטואציה ואין הכוונה להטיל עליהם אחריות מכבידה. דוגמה טובה לשיתוף כזה: בחירת הפעילויות בתכנון החופשה המשפחתית. ככל שהילדים יגדלו, תוכלו גם לשתף חוויות שלכם ממקרים דומים, כולל הצלחות וטעויות, וכיצד למדתם מהן.
בהצלחה!