אלו הרגעים הישראליים שפגשתם בגיליון 'בדיחה'
הרגעים הישראליים הם בקטגוריית המצאות ו-טבע וסביבה:
גלגל רפאים, או רוג'ום אל הירי, נמצא ברמת הגולן.
לא ניתן לגשת אליו ברכב פרטי, והחוקרים אינם מצליחים לפענח ולהסכים למה הוא נועד. גילו של האתר כ־ 5,000 שנים, הוא בנוי מ־ 40,000 סלעי בזלת ולבנייתו נדרשו כשני מיליוני שעות עבודה. המבנה עצמו מעוצב כסדרת מעגלים המסודרים זה בתוך זה. אחת ההשערות אומרת שהמקום שימש מצפה
כוכבים, השערה נוספת טוענת שנערכו בו טקסי פולחן דתי והתאספויות קהילתיות.
ואולי הכל נכון? בכל אופן, גלגל רפאים הוא
מקום מסתורי ששווה ביקור.
שמורת הטבע הדרומית ביותר במדינת ישראל
נמצאת מתחת לפני הים ונחשבת לאחת היפות ביותר בעולם. השמורה מגינה על שוניות אלמוגים טרופיות, הצפוניות ביותר בכדור הארץ. אפשר ליהנות מצפייה במיני האלמוגים היפים ושלל הדגים גם ללא ידע מקדים בצלילה. פשוט מצטיידים בשנורקל ובמסכה ומכניסים את הראש למים. העולם הנגלה לעין הוא ססגוני ומופלא. אם אתם בני מזל, אולי גם תצליחו לראות חתול ים או דולפין.
זה היה חורף קר במיוחד בשלהי 1950 . ילדי תל אביב התעוררו באותו בוקר למחזה שכמוהו מעודם לא ראו :פתיתי שלג ירדו על גגות העיר והחלו להיערם. במשך כיומיים כוסתה העיר במעטה לבן, והרחובות התמלאו בילדים מאושרים שהשליכו כדורי שלג זה על זה. אולם לא כולם היו מרוצים: באותה עת אלפי עולים חדשים שכנו במחנות אוהלים, שניזוקו בעקבות תנאי מזג האוויר הקשים. השלג הכבד ירד בערים נוספים, כמו לוד, פתח תקווה, נתניה, רחובות והגיע אפילו לכנרת ולים המלח. מאז ועד היום אירוע בסדר גודל כזה לא חזר על עצמו בישראל.
כשנוסעים דרומה, לאילת, מכתש רמון או חולות ניצנה למשל, אי אפשר לפספס את המגדל העצום שראשו זוהר כאילו השמש עצמה נחתה עליו. המגדל הזה גבוה וזוהר כל כך עד שניתן לראותו אפילו מהחלל! למגדל קוראים "תחנת הכוח אשלים", ומיוצר בו חשמל באמצעות אנרגיית השמש. ככה זה עובד: סביב המגדל מפוזרות כ־ 50,000 מראות קעורות שמשקפות את קרני השמש אל ראשו; שם הן נקלטות והופכות לחום, שמועבר לדוד ענקי שבו מורתחים מים, שהופכים לקיטור.
בטח חשבתם לעצמכם לא פעם איך זה היה לחיות בתקופת האדם הקדמון. ללבוש עורות ופרוות, ללקט פירות, זרעים ועלים היישר מהטבע, לרדת לנחל כדי ללגום מים, לשפשף עצים כדי להדליק מדורה… ואם אתם רוצים לדמיין שאתם אדם קדמון במקום שבו בטוח חי האדם הקדמון, אנו ממליצים לכם על ביקור בשמורת טבע נחל המערות, או בשמה המוכר יותר: מערות האדם הקדמון. במקום זה, שנמצא בשיפולי הר הכרמל, נמצאו עדויות להיסטוריה ארוכה של התיישבות אנושית עוד מימי האדם הקדמון, כולל חפצים ששימשו אותו, כגון חרוזים וחפצי פולחן. מערות האדם הקדמון הן מאתרי המחקר החשובים בעולם של תחום הפרהיסטוריה, ובשנת 2012 הוכרז המקום על ידי האו"ם אתר מורשת עולמית.
הפרופסור צבי תבור מהאוניברסיטה העברית בירושלים רצה לנצל את מקורות האנרגיה הטבעיים שקיימים בארץ, והחליט להתמקד במחקר על אנרגיה סולארית. דוד השמש, שאותו המציא ופיתח, הוא פריט שכיום כמעט אי אפשר לדמיין את החיים בלעדיו. כיצד זה עובד? קרינת השמש פוגעת בקולטי השמש ונבלעת במשטחים הכהים, אשר מחממים את צינורות המים שצמודים אליהם. המים החמים זורמים אל הדוד ועולים מעלה, ומים קרים חדשים נכנסים מחלקו התחתון של הדוד לתחתית הקולטים. כך הדוד מתמלא לאט במים חמים. הזרימה בין הדוד לקולט מתרחשת מעצמה, ללא צורך במשאבה, בגלל הבדלי הצפיפויות שקיימים בין מים קרים לחמים (מים חמים צפים על פני מים קרים).
כן, כן, עגבניות השרי שאנחנו מכירים ואוהבים הן פרי פיתוח ישראלי. הפרופסור נחום קידר מהפקולטה לחקלאות ברחובות עמד בראש קבוצה שעסקה בפיתוח הראשוני שלהן לפני כ־ 45 שנים, ובתחילה חשבו עליהן בתור חטיף בריא לנשנוש בעת צפייה בטלוויזיה. עגבניות השרי הראשונות נוצרו על ידי הכלאה עם עגבניות בר קטנטנות, והן החלו להימכר בתחילת שנות התשעים של המאה ה־ 20 . כיום מגדלים את עגבניות השרי במקומות שונים בעולם, אך הזרעים שלהן מיוצרים אך ורק בישראל והם אחד מענפי הייצוא החשובים של החקלאות הישראלית. בעולם הן ידועות כעגבניות דובדבן (צ'רי באנגלית) על שום דמיונן לפירות הטעימים.
טכנולוגיית הטפטפות היא אחת ההמצאות הישראליות החשובות בעולם בענף החקלאות. הרעיון נולד במוחו של המהנדס שמחה בלאס כאשר ביקר אצל חבר שהציג לפניו עץ פלאי שצומח בלי השקיה. האדמה ליד העץ אומנם הייתה יבשה, אבל בלאס שם לב שלא הרחק משם היה מונח צינור מטפטף, והוא הבין שהטיפות מחלחלות אל שורשי העץ. רק 20 שנים מאוחר יותר, בשנת 1959 , יישמו בלאס ובנו ישעיהו את הרעיון והתקינו את מערכת ההשקיה הניסיונית הראשונה, אשר משקה ישירות את שורשי הצמח ולא מבזבזת מים מסביב, כמו למשל ממטרה. כיום מיליוני חקלאים ביותר ממאה מדינות בעולם משתמשים בהמצאה החשובה הזאת.
יום אחד יזם הטכנולוגיה הישראלי דב מודן היה צריך להציג מצגת בכנס גדול שבו השתתף, אולם המחשב שלו לא פעל והוא לא היה יכול לפתוח את המצגת. התקלה הלא נעימה גרמה לו להחליט שמאותו יום והלאה הוא לעולם לא יגיע להרצאה ללא עותק נוסף של המצגת בכיסו. לשם כך הוא פיתח את ה"דיסק און קי", או בעברית "החסן נייד" – כרטיס זיכרון קטן שאפשר לצרף למחזיק המפתחות ולקחת איתנו לכל מקום. כיום טכנולוגיית ה"אכסון בענן" מצמצמת את הצורך בדיסק און קי, אבל ההמצאה שלו לעולם תישאר אבן דרך בהתפתחות ענף הטכנולוגיה בישראל.
בשנת 1996 ילדים רבים, וגם מבוגרים, התכתבו זה עם זה אך ורק במכתבים שנכתבו על נייר ונשלחו בדואר. ימים ארוכים עברו בהמתנה לתשובה. אם רציתם לקבל תשובה מיידית, הייתם יכולים להתקשר למכשיר הטלפון של החבר ולקוות שהוא נמצא בבית, או – אם הייתם ממש מתוחכמים – לשלוח פקס. באותה שנה ממש, חברת מירביליס הישראלית הציגה תוכנת מחשב מדהימה, שבה אפשר לשלוח ולקבל הודעות באופן מיידי! למוצר קראו ICQ ולשיחה שהתפתחה דרכה קראו "צ'אט". היום לכולנו יש בטלפון שירות מסרים מיידיים, אבל בכל פעם שאתם שולחים סרטון או הודעה קולית, אפשר להודות ליוסי ורדי והחברים ב־ ICQ שפרצו את הדרך לפני כמעט 30 שנים.
כשאנחנו רוצים לדעת מהי הדרך הקצרה ביותר להגיע באותו הרגע מנקודה אחת לנקודה אחרת – יש דרך מצוינת לגלות זאת: ווייז (WAZE). אפליקציית המפות הישראלית, שמסתמכת על "חוכמת הנהגים" ושיתוף מידע, נחשבת היום לאפליקציית הניווט הטובה ביותר בעולם. כבר אין צורך "לחשב מסלול מחדש". עושים זאת למעננו. מאחורי ההמצאה עומדים שלושה ישראלים, אורי לוין, אהוד שבתאי ואמיר שנער, שהתחילו בקטן והצליחו לכבוש את העולם.
אני רוצה להמציא מכונת דודא: מכונה שקוראת את הדודא (חשק) שיש לך במחשבה ומייצרת עבורך את מה שאתה רוצה באופן מיידי.
שלום טליה,
נא השיבי בטופס שבעמוד כדי שנוכל לשלוח לך את מדבקות הבונוס