כולנו יודעים שלקרוא זה חשוב, וכולנו מרגישים שהילדים היום קוראים פחות מבעבר. החדשות הטובות הן שיש לנו עוד הרבה מה לעשות
מאת: נדב שקד
כאשר למדתי אבחון לקויות למידה במהלך התמחותי כפסיכולוג, זכורה לי אמירתו של המרצה שלנו: "אם אדם ייקלע לאי בודד, הוא יפתח יכולת שפה באופן טבעי; אך הוא לא ילמד לקרוא מעצמו". קריאה נרכשת רק לאחר חשיפה, למידה ותרגול רב. זוהי מלאכה מורכבת המערבת 17 אזורים שונים במוח, הנדרשים לעבוד בסנכרון על מנת שמשימת הקריאה תצלח.
זה לא סוד שמדי שנה ילדות וילדים קוראים פחות ופחות. מצד אחד, עולמות התוכן שלהם גדלים והם מוצפים במידע רב, אך מצד שני, רוב התוכן אינו טקסטואלי. אין זה מפתיע, אם כך, שילדים רבים מתקשים בקריאה ומאבדים מוטיבציה לכך.
למה בכלל חשוב לטפח את אהבת הקריאה אצל ילדינו?
לקריאה תפקיד משמעותי בהתפתחות הילד. קריאה משפרת אמנם את כישורי השפה, אבל יותר מכך גם מעודדת דמיון, יצירתיות וחשיבה ביקורתית. בואו נעמיק לתוך זה.
- הרחבת אוצר המילים וכישורי השפה
קריאת ספרים חושפת את הילדים למילים, ביטויים ומבני משפט חדשים, מה שעוזר להרחיב את אוצר המילים שלהם ולשפר את כישורי השפה והחשיבה (אנחנו יכולים לחשוב רק באמצעות מילים מוכרות; יותר מילים – יותר מרחב לחשיבה). אוצר מילים עשיר מקל על הילד להתמיד בקריאה, כיוון שבעת קריאה עליו לקרוא מילה מוכרת וידועה ולא מילה חדשה ומוזרה. ככל שילדים קוראים מגוון ז'אנרים גדול יותר אוצר המילים שלהם מתרחב. זאת כיוון שלכל ז'אנר שפה ייחודית משלו. ספר מתח מכיל אוצר מילים ואופי תחבירי שונה מכתבה או שיר, למשל.
- שיפור הדמיון והיצירתיות
קשה להפריז בחשיבות הדמיון להתפתחות הקוגניטיבית ולבריאות הנפשית של ילדיכם. אלברט איינשטיין אמר: "דמיון חשוב יותר מידע; כי הידע מוגבל אך הדמיון חובק עולם". לחשיבות הדמיון להתפתחות שלנו אקדיש מאמר בפני עצמו, אך בכמה מילים אוכל להגיד שדמיון בונה יצירתיות ומאפשר פתרון בעיות וחשיבה מחוץ לקופסה, דמיון הוא מרכיב מרכזי בחדשנות ויזמות. מבחינה קוגניטיבית, שימוש בדמיון מפעיל איזורים שונים במוח. תקופת הילדות היא חלון הזדמנויות מצוין לטיפוח ושיפור הדמיון. סיפורים הם דרך נהדרת לטפח דמיון. לספרים יש את היכולת המדהימה להעביר ילדות וילדים לעולמות חדשים, להצית את דמיונם ולטפח את היצירתיות שלהם.
- טיפוח מיומנויות חברתיות
סיפורים מאפשרים לילדים לחוות רגשות דרך הדמויות שהם פוגשים. קריאה על חוויות ונקודות מבט שונות עוזרת לילדים לפתח אמפתיה ואינטליגנציה רגשית. עודדו את הילדים לדון ברגשות שהם חווים בסיפורים ולקשר אותם לחייהם שלהם. תרגול זה משפר את הבנתם את הרגשות ומקדם אמפתיה כלפי אחרים.
- הגברת הריכוז והמיקוד
בעידן הדיגיטלי של היום, שבו הסחות הדעת נמצאות סביבנו בשפע, הקריאה מציעה לילדים הזדמנות לשפר את הריכוז והמיקוד שלהם. קִבעו שגרות קריאה קבועות, כגון זמני קריאה מוגדרים במהלך היום או קריאה לפני השינה, כדי לטפח הרגל קריאה.
- פיתוח מיומנויות חשיבה ביקורתית
קריאה מעוררת חשיבה ביקורתית על ידי חשיפת הילדים לנקודות מבט שונות, מצבים מאתגרים ודמויות מורכבות.
ואחרי שהבנו למה כל כך חשוב שיקראו, קבלו כמה עצות שיעזרו לכם ההורים לגרום למציאות הזאת לקרות.
- העניקו דוגמה אישית
ילדים לומדים הכי טוב באמצעות חיקוי, ונוטים לעסוק בפעילויות שגם הוריהם נהנים מהן. תנו דוגמה חיובית על ידי הצגת אהבתכם לקריאה. תנו לילדכם לראות אתכם קוראים ספרים, עיתונים או מגזינים. שוחחו על מה שקראתם, שתפו עובדות מעניינות או המליצו זה לזה על ספרים. התנהגות מודלית מעוררת השראה ותניע את ילדכם לפתח הרגלי קריאה משלהם. אם אתם אוהבים לקרוא ממדיה דיגיטלית, עדיף שהקריאה תהיה ממכשיר ייעודי כמו קינדל ולא מסמארטפון.
- קריאה כפעילות משפחתית משותפת
קריאה משותפת של סיפורים מספקת רגעים אינטימיים בלתי חוזרים בין ההורה לילד. למשל, חשבו על תחושת הקרבה הנוצרת ברגע שאחד ההורים מקריא סיפור לפני השינה לילד. בעוד שברוב היום ההורים טרודים בשלל מטלות, הרגעים הקטנים הללו בהם ההורים והילדים מייצרים קשב משותף לסיפור, מעניקים תחושה מיוחדת. אפשר שאחד האחים הבוגרים יקריא לאחים הקטנים, אפשר להקריא בתורות ועוד.
- יצירת קהילת קריאה
להיות חלק מקהילת קריאה יוצרת תחושת שייכות ומטפחת אהבה לקריאה. כמי שמנויים לעיתון ילדים אתם בוודאי שמים לב בעצמכם כיצד האינטרקציה עם ילדים קוראים נוספים מעודדת את הקריאה והופכת אותה לנעימה.
- הופכים את הקריאה לעניין
הפכו את הקריאה לחוויה מהנה ואינטראקטיבית. עודדו את ילדכם להמחיש סצנות מהספרים האהובים עליהם, ליצור איורים או לכתוב את הסיומים שלהם לסיפורים. בקרו יחד בספרייה או בחנות הספרים ותנו לילדכם לבחור ספרים על סמך תחומי העניין שלהם. ילדים עשויים להנות מאוד גם מהקראת סיפורים קצרים, קומיקס, שירים, או חידות, ליתר בני המשפחה.
- צרו פינת קריאה נעימה
ההמלצה הזו חשובה במיוחד. היא קשורה לקריאה, אבל גם ליותר מכך – אני ממליץ כי בכל בית תהיה פינה נעימה ונטולת טכנולוגיה. בלי טלוויזיה, טאבלטים, תמונות דיגיטליות ועוד. פינה שמאפשרת לילדות ולילדים לשקוע במשחק או בפעילות פנאי כמו קריאה, ללא הסחות דעת.
חשוב שתהיה פינת קריאה נעימה, עם כיסא נוח, כריות רכות ותאורה טובה שמאפשרים נוחות פיסית המפנה את הילדות והילדים להתרכז ולהנות מהקריאה. הקפידו שיהיו מדפי ספרים בהישג ידם ובטווח הראייה של הילדות והילדים, כך שהם יוכלו להושיט יד ולהוציא ספר לדפדוף וקריאה בכל עת שיחפצו.
לסיכום, על ידי טיפוח אהבת הקריאה אצל ילדי בית הספר היסודי, אנו מספקים להם בסיס ללמידה לכל החיים ולצמיחה אישית. זכרו, יש לראות בקריאה פעילות מענגת, לא כמטלה. על ידי ביצוע ההצעות הללו ושילובן בשעות הפנאי שלכם ושל ילדכם, תוכלו לעזור להצית בהם את האהבה לספרים, לטפח את היצירתיות שלהם ולפתוח את האפשרויות האינסופיות שהקריאה מציעה.
נדב שקד הוא פסיכולוג חינוכי שעובד עם ילדים ומשפחות רבות במסגרת השפ״ח ומומחה בליווי משפחות לריוקיישן.